Ancorat în prezent – cum să treci de la furie sau panică la prezenţă şi conectare

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de miercuri, în intervalul 19:00-21:00.

Date desfăşurare curs: 11, 18 şi 25  septembrie.

„Adevărata călătorie este cea interioară” Rainer Maria Rilke

Te invităm într-o călătorie de 3 zile prin interiorul tău, pe autostrada sistemului nervos: nervul vag. Cuvântul care îi dă numele celui mai lung nerv din corpul nostru,“vagus”, provine din limba latină, unde înseamnă literalmente „rătăcire”. Nervul Vag sau nervul pneumogastric, cum mai este denumit, inervează atât plămânii, cât şi stomacul. Practic, cel de-al zecelea şi cel mai lung nerv cranian, rătăceşte prin interiorul corpului nostru dinspre meninge şi meatul acustic extern către sistemul gastrointestinal şi către inimă, prin faringe şi laringe.

Şi nu, nu este un curs de anatomie ci unul practic despre cum putem să ne împrietenim cu nervul vag al propriului corp, utilizând tehnicile teoriei polivagale dezvoltate de Stephen Porges, teorie explicată prin exerciţii practice de imagerie ghidată, meditaţie şi incursiune interioară de către Deb Dana, psiholog clinician şi consilier de specialitate în traumă.

„Odată ce înţelegem cum funcţionează sistemul nostru nervos, putem lucra cu el şi astfel învăţăm cum să accesăm o resursă biologică interioară, care este întotdeauna prezentă şi disponibilă pentru a ne ghida către starea de bine”, ne învaţă Deb Dana.

Emoţiile, trăirile interioare, sistemul de implicare socială încep cu narativul propriu despre cine suntem şi cum privim lumea din jurul nostru. Totuşi, în spatele lor există ceva mai puternic, care funcţionează autonom şi care ne ghidează reacţia sau răspunsul în trei posibile direcţii:

• Conectare şi îmbrăţişare a experienţei
  • Mobilizare protectivă prin luptă sau fugă
  • Salvare prin deconectare şi imobilizare

Aminteşte-ţi o situaţie recentă, în care o ceartă sau o activitate solicitantă a declanşat o emoţie negativă intensă de furie, frică sau chiar panică. Care este reacţia sau răspunsul pe care l-ai avut în acel moment: ai păstrat conectarea cu Sine şi cu celălalt? Te-ai “luptat” sau ai ieşit intempestiv din situaţie? Te-ai simţit imobilizat, încremenit fără să întrevezi o portiţă de ieşire din situaţia curentă?

Reacţia automată sau răspunsul ales în situaţia amintită, va indica în care parte a nervului vag, vă aflaţi în acel moment, respectiv: ventral (menţine conectarea şi permite accesul la cortexul prefrontal), simpatic (specific răspunsului la stres „fight or flight“) sau dorsal (încremenire sau freeze).

Cu toate că nu putem controla funcţionarea autonomă a nervului vag, practicile teoriei polivagale ne pot atrena capacităţile de vindecare interioară pentru a ne conecta în siguranţă cu noi înşine şi cu lumea în care trăim.

Stresul de zi cu zi, ce apare frecvent ca o ameninţare la adresa vieţii, ne dezechilibrează sistemul nervos şi ne împiedică să trăim o stare de echilibru interior, o stare de bine. Teoria revoluţionară polivagală ne arată însă că avem capacitatea interioară de a regla funcţionarea sistemului nervos cu ajutorul nervului vag.

Ce vei învăţa în acest curs:

• Neurobiologia nervului vag şi modul său de funcţionare
  • Cum să ne “acordăm” cu ceea ce se întâmplă în propriul corp folosind neurocepţia
  • Tehnici de reglare a intensităţii emoţiilor folosind frâna vagală
  • Cum să recunoaştem semnalizatorii interni de siguranţă sau pericol
  • Conectarea cu noi înşine, cu ceilalţi şi cu lumea în general prin modularea funcţionării sistemului nervos

Cine sunt eu: sunt Alina Costache, un călător în lumea minţii şi a sufletului, căutând mereu să înţeleg şi să aduc puţină lumină în întuneric. Ca psiholog clinician şi psihoterapeut, îmi ofer suportul, înţelepciunea şi cunoştinţele celor aflaţi în propria lor călătorie spre echilibru şi pace interioară.

În fiecare persoană pe care o întâlnesc, descopăr o poveste unică şi fascinantă, iar pentru o perioadă îi însoţesc pe aceşti călători în propria lor căutare a luminii. Cabinetul meu este un refugiu empatic şi sigur în care putem să descoperim împreună, căile către vindecare şi creştere personală.

Privilegiul de a învăţa şi a împărtăşi cunoştinţele mele nu îl iau ca pe un simplu rol, ci ca pe o chemare. Ca lector la Fundaţia Calea Victoriei, împărtăşesc cu pasiune din cunoştinţele, experienţele şi trăirile mele, sperând ca fiecare cursant să regăsească în prezentările mele, măcar o informaţie utilă, o confirmare a propriei experienţe ori să îşi redescopere propria înţelepciune, de multe ori acoperită de gânduri, îngrijorări sau suferinţă.

Prin fiecare întâlnire, fiecare conversaţie şi fiecare lecţie îmi propun să creez conexiuni autentice şi să construiesc punţi către inimile celorlalţi, devenind companioni în această călătorie comună, în căutarea adevărului şi a sensului în lumea noastră interioară.

Sursă foto: https://unsplash.com/photos/a-woman-sitting-in-a-field-of-green-grass-thl3bmnDn1E

Cumpără »